недеља, 25. октобар 2015.

The Third World War (B)


TREĆI SVJETSKI RAT – BOJANA JANKOVIĆ

*Zašto Treći Svjetski Rat?
***Zato što to i jeste. Rat je svuda oko nas, kod nas, nad nama, u nama.

*Šta to tačno znači, da li treba da se plašimo?
***Znači baš to što piše, ali ne treba da se plašimo, baš.

*Da li će ga biti i ako će ga biti kada ili je možda već počeo, a ako jeste kada je počeo? Kakav je taj rat i šta on tačno podrazumeva?
***Drugačiji je od prethodna dva, sve ostale informacije o njemu mogu se naći u zbirci drugačije poezije „Treći Svjetski Rat“ – Bojana Janković.

*Zašto zbirka poezije o Trećem Svjetskom Ratu, i zašto drugačija?
***Zato što je sam rat drugačiji i zato što prave informacije nisu dozvoljene za javnost. Drugačija je zato što nije u pitanju samo poezija, već reči i slova koja nešto govore... Slova imaju svoj kod i potrebno ih je malo bolje pogledati. Neke pesme su na prvi pogled ljubavnog karaktera, ali zapravo one to nisu, odnose se na njih (male-velike grupe moćnih) i njihov način rada. Strategija. Tiho, tiše, najjače. Direktnije su patriotske pesme koje se nalaze u zbirci. U istoj se nalazi nekoliko ličnih pesama koje, naravno, nisu u vezi sa ratom. Sve ostale imaju ratni karakter.

 *Zašto se zbirka „Treći Svjetski Rat“ ne nalazi u slobodnoj prodaji?
***Zakon jačeg. Ali zainteresovani čitaoci je mogu naručiti preko društvene mreže Facebook (inbox) ili mejl adrese drbojanajankovic@gmail.com. Zbirka se prodaje širom Srbije, republika bivše Jugoslavije, u Evropi, SAD, Aziji.

*Zašto je Bojana Janković objavila „Treći Svjetski Rat“?
***Zato što Bojana zna, ima informacije, kako od istih o kojima je pisala, tako i neki vid predskazanja. Naime, informacije su dobijene i prenete u zbirci kroz kodirana slova. Što se predskazanja tiče, nije u pitanju vidovitost, daleko od toga. Već postoje pesme kojih ni sama Bojana nije bila svesna, nije ih shvatala sve do događaja koji su se  nedavno desili i koji se dešavaju, a onda je shvatila i te pesme i šta su htele reći. Postoji još nekoliko pesama koje čekaju zaplet i rasplet događaja.

*Na kraju, ko je, u stvari, Bojana Janković?
*Na kraju, nije bitno ko je Bojana Janković, već ko smo svi mi, ko su svi oni, šta radimo mi, a šta rade oni. Na kraju, nije bitno ko je Bojana Janković, već informacije u zbirci „Treći Svjetski Rat“, i šta treba da uradimo svi mi da bi imali bolji život, normalan život. Ovde nije bitna Bojana Janković, već celo čovečanstvo.

B.V.  (dr senka mojeg dana)  

Нема коментара: